Ser z nutką Mozarta

fot. pixabay

Wiemy już, że muzyka ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Słyszeliśmy także, że może oddziaływać na naszą inteligencję. Pojawiła się także teoria, że wpływa na wzrost roślin. Czy wiecie jednak, że za pomocą muzyki można… kontrolować proces dojrzewania sera?

Szwajcarski pasjonat serowarstwa Beat Wampfler z pomocą naukowców z Berneńskiej Akademii Sztuk (Hochschule der Künste Bern) rozpoczął projekt „Soniczny ser – doświadczenie łączące dźwięk i gastronomię”, w którym bada wpływ muzyki na proces dojrzewania sera Emmentaler. Od września tego roku z głośników umieszczonych w drewnianych skrzynkach, na których położono dojrzewające sery dobiegają dźwięki muzyki rockowej, hip-hopu, techno oraz muzyki klasycznej (w szczególności badano wpływ na smak sera opery „Czarodziejski flet” Mozarta).

„Początkowo byliśmy sceptyczni – mówi Michael Harenberg z Berneńskiej Akademii Sztuk – potem jednak pomyśleliśmy, że istnieje dziedzina nauki nazywana fonochemią, która bada wpływ fal dźwiękowych na ciała stałe. Chcemy sprawdzić, czy wpływ konkretnej muzyki na proces dojrzewania sera daje jakiekolwiek przewidywalne efekty? Czy ma przewidywalny wpływ na jego smak?”

Studenci Berneńskiej Akademii Sztuk pomagają w przeprowadzeniu eksperymentu. Pomysłodawcy projektu mają nadzieję, że pomoże on w integracji mieszkańców regionu – w tym wypadku hodowców i rolników oraz artystów.

Jury złożone z fachowych testerów sera oceni wyniki eksperymentu 14 marca 2019 roku.

{MN, źródło: thelocal.ch}

Więcej artukułów z kategorii: 

Dodaj komentarz

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Oceń zawartość: 

Brak głosów